Η έννοια του resilience (ψυχική ανθεκτικότητα) ορίζεται από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (ΑPA) ως η διαδικασία της εύρυθμης προσαρμογής του ατόμου κατά την αντιμετώπιση αντιξοοτήτων, τραυματικών, απειλητικών και αγχογόνων, σε ανησυχητικό βαθμό, γεγονότων. Με άλλα λόγια, τo να καταφέρει το άτομο να ανακάμψει επιτυχώς ύστερα από μία ταραχώδη περίοδο στην ζωή του.
Γεγονότα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το επίπεδο της ψυχικής ανθεκτικότητας δεν εντοπίζονται μόνο σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου και μαζικών καταστροφών αλλά και στην καθημερινότητά μας: εντάσεις στην εργασία, στο σχολείο, δυσκολίες στις σχέσεις μας με τους σημαντικούς άλλους και προβλήματα υγείας είναι μερικές από τις καταστάσεις που καθημερινά δοκιμάζουν την ψυχική μας ανθεκτικότητα.
Happy news, fellas!
Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι από τα life skills που δομούνται και αναπτύσσονται καθόλη την διάρκεια της ζωής του ατόμου. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για ένα χαρακτηριστικό που είτε το έχουμε είτε όχι. Η έρευνα στο χώρο της ψυχικής υγείας τα τελευταία έτη, έχοντας καταστεί σαφής η σημασία της ψυχικής ανθεκτικότητας για την ευημερία και την ψυχική υγεία, ανακαλύπτει συνεχώς νέους τρόπους που προάγουν την ψυχική μας ανθεκτικότητα σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών (ξεκινώντας ήδη από τις πρώτες τάξεις των εκπαιδευτικών συστημάτων) και περιστάσεων.
We have some work to do…
Ο Martin Seligman, ιδρυτής του κινήματος της Θετικής Ψυχολογίας, τονίζει πως η ψυχική ανθεκτικότητα είναι κάτι που μαθαίνεται, σταδιακά. Δεν πρόκειται για μία σημαντική στιγμή στην ζωή μας ή κάποιο ιδιαίτερο γεγονός που θα μας κάνει ψυχικά ανθεκτικούς. Το παρομοιάζει με ταξίδι και τονίζει πως το ταξίδι του κάθε ανθρώπου για την ψυχική ανθεκτικότητα είναι τόσο μοναδικό όσο και ο ίδιος: η δική μου πορεία για την κατάκτηση της ψυχικής ανθεκτικότητας διαφέρει από την δική σου και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό!
Στο Pick Up The Thread θέλουμε να προσδιορίσουμε καθημερινές πρακτικές που στοχεύουν στην ενδυνάμωση του ατόμου και την προαγωγή της ψυχικής του ανθεκτικότητας. Καθημερινές συνήθειες και ρουτίνες (trust us, that word is not actually that bad), εικόνες, εμπειρίες και άλλα μέσα που έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε πρόκειται να αναλυθούν στα επόμενα άρθρα.
Μείνε μαζί μας μέχρι την επόμενη φορά...για να το πιάσουμε από εκεί που το αφήσαμε!
Comments